ururu-sarara-daikin, oro kondicionierius
Oro Kondicionieriai

Kas geriau oro kondicionierius ar šilumos siurblys?

Modernėjant technologijoms bei keičiantis žmonių požiūriui oro kondicionieriai šilumos siurbliai tampa vis paklausesni. Ir tai ne tik nuosavuose namuose, tačiau ir butuose, kur gyventojai nori tapti labiau nepriklausomi, ekologiškesni ir šildytis/vėsintis kada Jiems reikia ir kiek reikia.

Oro kondicionierius ar šilumos siurblys?

Turbūt interneto platybėse jau matėte ne vieną oro kondicionierių ar šilumos siurblį, tačiau kuo jie skiriasi taip ir nesupratote? Dabar mažai rasite tiesiog oro kondicionierių, jie visi turi šildymo funkciją ir tampa oro kondicionieriai – šilumos siurbliai. Taigi iš esmės šilumos siurblys ir oro kondicionierius yra tas pats. Abu atlieka tas pačias funkcijas : šildo ir vėsina. Tačiau šiuos įrenginius nuo seno žmonės yra įpratę vadinti oro kondicionieriais ir dauguma pardavėjų šio pavadinimo nekeičia. Kiti vadina tiesiog šilumos siurbliais, treti oro kondicionieriais – šilumos siurbliais, bet iš tiesų tai yra vienas ir tas pats.

Tačiau šilumos siurbliai būna ir kitokių rūšių. Tokių kaip oras – vanduo arba gruntas – vanduo. Apie juos plačiau galėsite rasti kitame būsimame straipsnyje.

Kaip apskritai veikia oro kondicionierius – šilumos siurblys? Tai labai paprastai paaiškinamas procesas. Vidinis ir išorinis blokas yra sujungiami variniais vamzdeliais bei kabeliais. Vamzdeliai yra skirti freono (šaltnešio) tekėjimui tarp įrenginių. Freonas viename įrenginyje pasisavina energiją, o kitame ją išsklaido.

Kondicionierių tipai

Oro kondicionierius gali būti dviejų rūšių: On/Off arba inverter. On/Off rūšies įrenginys veiktų įsijungimo ir išsijungimo principu. Tai yra kai oro kondicionierius atvėsina/prišildo iki tam tikros temperatūros ir tada išsijungia. Atvėsus/atšilus vėl įsijungia. Toks veikimo principas naudoja daugiau energijos ir nėra labai efektyvus, dažniau sutinkamas pigesniuose oro kondicionierių – šilumos siurblių oras-oras variantuose. Šios rūšies įrenginiai gali efektyviai veikti lauko temperatūrai esant ne mažiau -5 ˚C.

Inverter veikimo principas yra visai kitoks, jis neišsijungia, o mažina apsukas ir palaiko pastovią patalpos temperatūrą. Dėl tokio veikimo principo ilgėja prietaiso tarnavimo laikas ir mažėja sunaudojamos elektros energijos kiekis. Taip pat šios rūšies oro kondicionieriai – šilumos siurbliai gali dirbti esant žemesnei nei On/Off lauko temperatūrai, iki -25 ˚C, priklausomai nuo gamintojų. Inverter oro kondicionierius – šilumos siurblius ypač patartina įsigyti vartotojams norintiems jais naudotis ištisus metus.

Oro kondicionieriai – šilumos siurbliai dar yra skirstomi į skirtingus tipus. Įrenginiai gali būti mono-blokiniai langiniai, kasetiniai, kanaliniai, konsoliniai, „Split“ ir „Multi Split“ sistemos, bei mobilieji, kurie niekur nesitvirtina, o tiesiog statosi ant grindų.

Split

Tai sistema kuri turi vidinį ir išorinį bloką. Norint įsirengti būtent šią oro kondicionavimo sistemą reikia turėti vidinę ir išorinę sieną. Jeigu būtina šildyti/vėsinti daugiau patalpų, reikėtų arba atidaryti visas duris, kad šiluma/vėsuma cirkuliuotų po kambarius, arba kiekviename įrengti po atskirą sistemą su atskirais vidiniais ir išoriniais blokais.

Jeigu norite mažiau prietaisų, galite rinktis „Multi Split sistemą“.

Multi Split

Tai sistema leidžianti keletą vidinių blokų sujungti su vienu išoriniu bloku. Todėl prieš pirkdami nepamirškite apsvarstyti kaip ir kiek įrenginių Jums reikės. Nors kainos atžvilgiu „Multi Split“ nelabai kuo skiriasi nuo „Split“, tačiau Jūsų namo/buto lauko sienos išvaizda atrodys daug patraukliau su vienu išoriniu bloku, nei nukabinėta keliais.

Mono-blokiniai langiniai

Šio tipo oro kondicionierius – šilumos siurblys nėra populiarus Lietuvoje , tačiau pigiausias iš visų tipų. Susideda iš vieno bloko, montavimui nereikia jokių žinių, asmuo gali susimontuoti savarankiškai. Tačiau labiau naudojami pietų šalyse, nes daugiausia gali tik vėsinti bei yra ganėtinai triukšmingi. Montuojami į langą. Pusė prietaiso viduje, pusė lauke.

Mobilieji

Šio tipo oro kondicionieriai – šilumos siurbliai  yra pigesni, nes nereikia jų montuoti. Lengvai ir paprastai galima transportuoti į kitą kambarį ( jie sveria nemažai, apie 40 kg, bet turi ratukus ir gali būti stumdomi). Tačiau jie kaip ir langiniai oro kondicionieriai yra triukšmingi bei turi papildomą lankstų vamzdį skirtą karštam orui išpūsti į lauką. Todėl įrenginį reikėtų statyti prie lango (pragręžti sienoje/lange skylę vamzdžio pravedimui) ar apsirūpinti indu į kurį galėtų tekėti kondensatas ir pastoviai jį ištuštinti. Brangesnės šio tipo versijos turės ir šildymo funkciją.

Kasetiniai

Šio tipo oro kondicionieriai – šilumos siurbliai yra montuojami į pakabinamas lubas, todėl norint diegti tokią sistemą, būtina turėti pakabinamas lubas su ne mažesniu kaip 30-35 cm tarpu tarp lubų. Sistema paslėpta ir negadina interjero. Tinka didelių patalpų vėsinimui/šildymui.

Kanaliniai

Šio tipo oro kondicionavimo sistemos dar vadinamos ortakinėmis. Jos yra montuojamos į pakabinamų lubų ventiliacijos kanalus. Todėl galvojant apie šį oro kondicionierių – šilumos siurblį reikia viską apsvarstyti dar įrenginėjant, statant namą ar butą.  Jeigu ortakiai bus montuojami į pakabinamas lubas, tai reikia užtikrinti puikų ortakių izoliavimą. Šiais laikais jau galima ortakius montuoti ir atvirai, tačiau tai rekomenduojama daryti tik esant labai aukštoms luboms. Šio tipo didžiausias privalumas tas, kad sistemą galima visiškai paslėpti ir patalpos gauna šviežio oro. Tinkamiausia kai norima vėsinti/vėdinti/šildyti didesnes patalpas ar keletą kambarių. Triukšmo nekeliantis variantas. Šios sistemos didelis minusas yra ortakių izoliacija. Neretai pasitaiko nekokybiškai izoliuotų sistemų, todėl vandens garai esantys ore kondensuojasi ant neizoliuoto ortakio ir laša žemyn.

Konsoliniai

Konsoliniai oro kondicionieriai gali būti palubiniai – montuojami prie lubų; arba grindiniai – montuojami horizontaliai arba vertikaliai ant sienos prie pat grindų. Taip pat juos galima montuoti į nišą.

Daikin Emura FTXG-L-S oro kondicionierius. Oro kondicionierių gausus pasirinkimas

Apšildomas plotas

Skaičiuojant apšildomą/vėsinamą plotą reikia atsižvelgti į labai daug faktorių ir tai geriausiai padėtų padaryti specialistas. Jums reikalingos galios skaičiavimas priklauso nuo langų skaičiaus ir pusių, žmonių nuolat esančių patalpoje kiekio, naudojamos elektronikos ir pastato varžos. Visgi, jei norite sužinoti čia ir dabar kiek galios Jums reikės galite naudoti plačiai paplitusį, apytikslį skaičiavimo būdą.  1kW reikia apšildyti/vėsinti ~10 m². Pvz. Jeigu Jums reikia įrenginio 45m² tai jo galia turėtų būti ne mažiau 4.5 kW.

Vienas oro kondicionierius – šilumos siurblys yra skirtas tik vienai patalpai šildyti/vėsinti. Tad jeigu planuojate apšildyti tarkime 3 kambarių butą tai Jums reikės 3 vidaus įrenginių, tačiau juos galėsite sujungti ir į vieną išorinį bloką (naudodami „Multi Split“ sistemą). Tik nepamirškite atsižvelgti į jo parametrus ir kiek įrenginių galima prijungti.

Papildomos naudingos funkcijos

Visų oro kondicionierių – šilumos siurblių gamintojai siekia kuo aukštesnės kokybės, geresnio dizaino, tylaus veikimo bei kuo įmantresnių papildomų funkcijų. Visi nori įtikti vartotojui tačiau kaip ir patys vartotojai taip ir gamintojai turi labai skirtingus išteklius ir gamina skirtingus įrenginius.  Todėl savaime suprantama, kad geriau atrodantis ir su daugybe papildomų funkcijų oro kondicionierius – šilumos siurblys pareikalaus atitinkamos investicijos jį įsigyjant. Labai patartina prieš perkant oro kondicionavimo sistemą su daugybe funkcijų apsvarstyti ar Jums jos tikrai reikalingos.

Dauguma geresnės kokybės/modernesnių oro kondicionierių jau turi filtrų sistemą, kuri geba filtruodama orą pašalinti ne tik dulkes, bet ir įvairias erkutes bei gyvūnų plaukus. Šiuo metu paklausiausia papildoma funkcija oro kondicionieriuose – šilumos siurbliuose yra oro valymas.

Naujausi oro kondicionieriai turi išmaniąją akį, kuri skenuoja patalpą ir oro srautus automatiškai nukreipia nuo žmonių. Taip pat su dauguma sistemų galima įsigyti ir papildomą WiFi modulį, kuris leidžia valdyti įrenginį per atstumą.

Priežiūra ir pasiruošimas

Kalbant apie „Split“ sistemas, Jums nereikės rūpintis freono užpildymu. Dar gamykloje išorinis blokas yra pripildomas freono, kurį galima paleisti į sistemą tik kai yra sujungti visi vamzdžiai ir iš sistemos pašalintas susikaupęs oras.

Taip pat labai svarbu nepamiršti, kad oro kondicionierius – šilumos siurblys visgi yra elektrą vartojantis įrenginys ir jam reikės elektros lizdo. Todėl jeigu darote namuose remontą ar statote naują namą, nepamirškite nusimatyti elektros lizdo tinkamoje vietoje. Iš kur žinoti ar vieta tinkama? Visada galite paskambinti ir pasikonsultuoti su specialistu kokioje kambario vietoje, kuriame kambaryje rekomenduojama statyti įrenginį. Galite ir pasikviesti specialistą, konsultacijai namuose, taip bus paprasčiau įvertinti visas aplinkybes ir šilumos/vėsinimo reikalavimus Jūsų individualiu atveju.

Oro kondicionierius – šilumos siurblys tinkamai prižiūrimas specialistų gali tarnauti daugiau nei dešimt metų. Kasmetinis patikrinimas turėtų būti vykdomas prieš šildymo/vėsinimo sezoną. Priklausomai nuo kokiu tikslu Jūs naudojate savo įrenginį. Valymo darbus galite atlikti ir patys tačiau tokiu atveju rizikuojate netekti gamintojo garantijos ar tiksliai nežinodami ką ir kaip daryti sugadinti savo įrenginį.

Oro kondicionierius per valandą iš oro pašalina iki 2 litrų vandens. Todėl svarbu prieš montavimo darbus apsvarstyti galimybes drenažą sujungti su kanalizacija. Jei to neįmanoma padaryti, tada galima jį nuvesti į lauką.  Jei drenažas yra vedamas į lauką, ypač ne pirmuose aukštuose, toje vietoje lašės vanduo kenkdamas sienos estetiniam vaizdui.

Svarbiausia, prieš pradedant remonto darbus ar sistemos įrengimą, apgalvokite, ko Jums trūksta ir kokie Jūsų lūkesčiai. Jeigu nesuprantate, ko reikia, būtinai pasikonsultuokite su specialistu, kuris turi patirties kondicionierių – šilumos siurblių montavime/priežiūroje.

Įrengimas

Oro kondicionavimo sistemos įrengimas yra labai svarbi dalis, nuo kurios priklauso Jūsų prietaiso ilgaamžiškumas. Nesusigundykite greitu ir pigiu darbu iš neatestuoto ar nekvalifikuoto rangovo. Anot specialistų po tokių darbų 80 % įrenginių vienaip ar kitaip sugenda jau po kelių sezonų ar netgi greičiau. Ir tokie meistrai Jūsų įrenginių taisymu neapsiims, o ir gamintojo garantiją prarasite.  Tipiškai kokybiškas įrengimas turėtų užtrukti 6-7 valandas ir priklausomai nuo sudėtingumo/įrenginių kiekio kainuoti vidutiniškai apie 300 Eurų.

Apie kondicionavimo sistemos įrengimą taip pat vertėtų pagalvoti prieš atliekant remontą. Šiuos įrenginius galima montuoti ir jau pabaigus visus darbus tačiau tokiu atveju ne visi vamzdeliai būtų paslepiami ir nukentėtų estetinis vaizdas. Specialistų teigimu, kondicionierių įrengimas prieš remontą gali būti iki 1.5 karto pigesnis. Taip yra dėl iškart slepiamų vamzdelių sienoje ir kitų reikalingų kanaliukų įrengimo. Baigus darbus oro kondicionierius – šilumos siurblys atrodys estetiškai, be jokių pašalinių objektų kyšančių aplink ar dėl naudojimo keičiančių spalvą ir Jums sumažės įrengimo išlaidos.

Jeigu gyvenate aukštai ir neturite lengvo priėjimo prie išorinio bloko, tai montuoti kondicionierių yra nepatartina. Jo įrengimui reikėtų samdyti automobilinį bokštelį kas nemažai kainuoja. Taip pat atsiradus gedimui iškiltų papildomų kaštų ir sunkumų. Dar profesionalų nuomone, norint aukštai įsirengti kondicionierių sistemą, būtų sunkoka rasti meistrą, nes jie dažnai atsisako komplikuotų darbų ir sunkiau prisiima atsakomybę už visus iškilusius nesklandumus po įrengimo.

Kiti svarstytini aspektai

Dar vienas aspektas kurį derėtų apsvarstyti jei norite oro kondicionavimo sistemą įsirengti bute, tai triukšmas kurį skleidžia išorinis blokas. Tai neturėtų būti leistiną decibelų kiekį viršijantis įrengimas, ir būtų gražu atsiklausti kaimynų ar jiems netrukdytų ūžiantis aparatas ant laukinės sienos. Šiuolaikiniai išoriniai blokai, ypač aukštesnės kokybės ir truputėlį brangesni turės sūkių greičio reguliatorius, kurie bus ekonomiškesni ir sumažins pašalinius garsus iki minimumo.

Dauguma oro kondicionierių triukšmo lygis yra apie 40 decibelų, kas pagal Lietuvos įstatymus yra leistina visa parą. Tačiau naktį tarp 22-6 val. maksimalus leistinas decibelų kiekis yra 45, todėl turint pigesnį oro kondicionierių ar jam jau nebeveikiant taip efektyviai kaip montavimo pradžioje kaimynai visgi gali ir netoleruoti triukšmo. Jums tai virstų ne tik kaimynų priekaištais, bet ir baudomis jei būtų kreiptasi į policiją.

Nepamirškite ir to, kad jeigu drenažas bus nuvestas į lauką ir vanduo visą laiką varvės, tai gali paskatinti kaimynų nepasitenkinimą ir kelti nesantaiką.

Jeigu trūksta papildomos informacijos ar sunku išsirinkti sau tinkantį produktą – kreipkitės ir mūsų ekspertai Jums padės visais klausimais! Radote pigiau? Visa papildoma informacija ir pasiūlymai tel.: +370 611 35535 arba info@katilas.lt